NDP altijd grootste bij verbod pre-electorale partijcombinaties


De NDP kwam uit het niets op het idee om pre-electorale partijcombinaties te verbieden. Dat gebeurde op 28 oktober 2017 tijdens een presentatie van Commissie Evaluatie Kieswetgeving. Politieke partijen werden uitgenodigd om een presentatie bij te wonen, maar werden geconfronteerd met een verklaring. In de verklaring stond dat de Nationale Democratische Partij (NDP)
 geen voorstander is van pre-electorale  partijcombinatie vorming. Waarop dit is gestoeld werd niet duidelijk.

De partijen waren het niet mee eens. Volgens Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) wil de NDP op deze manier tweederde meerderheid halen. Theo Para schreef in een ingezonden stuk op Starnieuws hetvolgende:

De keuze alleen of in een samenwerking verkiezingen in te gaan, maakt deel uit van de politieke vrijheid. Wie de eigen voorkeur met behulp van staatsmacht (wet) aan anderen wil opleggen, is autoritair, niet democratisch. De paarse pre-electorale streek zou, indien uitgevoerd, een aanslag op de politieke vrijheid van de Surinamers markeren, een aanslag op de politieke democratie.”

Om kort te gaan, dhr Para overdrijft. De NDP kan pre-electorale combinaties niet verbieden. Als zij dat wil doen moet de partij 2/3 meerderheid in de DNA weten te vinden om de kieswet te veranderen. Als dat toch gebeurd kan er niet gesproken worden van “…een aanslag op de politieke democratie.”

Maar waarom is de NDP met dit voorstel op de proppen gekomen? Deze analyse zal proberen antwoord daarop te geven.

Voorwaarden

In deze korte analyse gaan we de NDP als een partij bestempelen. Immers, voor de verkiezingen heeft de paarse partij duidelijk gemaakt dat elke politieke vereniging die zich  aanmeldt, verplicht is op te gaan in de NDP. Dat is uiteindelijk ook gebeurd.
Bij V7 was het echter anders. Zeven partijen kozen ervoor om voor de verkiezingen te bundelen. We gaan deze zeven partijen uit elkaar halen. Bij het ontleden nemen wij aan dat de Partijen het stemmen aantal behouden.

In deze analyse zullen er drie dingen gebeuren nadat de partijcombinaties die meededen aan de verkiezingen van 2015 zijn ontleed.

1.       Hoe ziet het landschap eruit als elke partij alleen de verkiezingen ingaat.
2.       Hoe ziet het landschap eruit als de NDP 25% stemmen verliest in alle districten?
3.       Hoe ziet hetzelfde landschap eruit als de NDP 50% stemmen verliest.

In deze analyse zal niet gekeken worden waar de stemmen eventueel naar toe zullen gaan. Dat zou ons te ver voeren. Die analyse wordt later gepresenteerd waarbij de die de NDP verliest, proportioneel zal worden verdeeld over de overige partijen. Maar voor nu nemen wij even aan dat de mensen niet op de NDP meer stemmen en ook niet op de andere partijen.

De partijen zijn die in deze analyse meedoen zijn: Nationale Partij Suriname (NPS), PL, Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), PALU, (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Het stemmenaantal van de overige partijen is te laag om van enige betekenis te zijn. Bij het berekenen van een zetel zou hun aantal bij lange na niet voldoende zijn om een halve zetel te behalen. De enige uitzondering wordt gemaakt voor de PALU, maar dan alleen in het district Coronie.

Huidig landschap

Hoe ziet het huidig landschap, waarin pre-electorale combinaties hebben meegedaan aan de verkiezingen.

Tabel 1:  Landelijk aantal zetels per partij in 2015
Partij
Aantal zetels (Landelijk)
NDP
26
VHP
9
ABOP
5
DOE
1
BEP
2
NPS
2
PALU
1
PL
5

Scenario 1: Alle partijen gaan apart de verkiezingen in.


Tabel 2: Aantal behaalde stemmen per politieke partij per district in 2015

Par’bo
Wanica
Nickerie
Sar’ca
Commewijne
Para
Marowijne
Sipaliwinii
Brokopondo.
Coronie
NDP
55.915
23.131
7.515
4.203
7.465
7.798
3.261
5.203
2.540
759
VHP
18.455
23.870
7.148
2.754
3.159
-
-
-
-
-
ABOP
8.378
3.533
-
-
1.885
890
5189
2.426
1516
-
DOE
7.769
2.316

-
-
--
-
-
-
-
BEP
1.424
538
-
-
-
-
-
1605
-
-
NPS
11.455
820
731
847
-
1.066
-
-
-
234
PALU
-
-
-
-
-
-
-
-
-
445
PL
5.166
5.845
3.038
941
2.909
812
-
-
-
107

Het huidig landschap ziet er volgens de tabel hierboven zo uit wanneer de combinaties uit elkaar worden gehaald. De partijen waar er geen cijfers zijn vermeld hebben in die districten een te verwaarlozen aantal stemmen behaald. Enkele partijen, zoals de VHP, hebben in sommige districten niet meegedaan. Volgens de bovenstaande cijfers zou de zetelverdeling er zo uitzien:

Tabel 3: Landelijk aantal zetels per partij bij pre-electoraal verbod
Partij
Aantal zetels (Landelijk)
NDP
29
VHP
11
ABOP
5
DOE
1
BEP
0
NPS
2
PALU
1
PL
2

Wat valt op?

De NDP gaat niet spectaculair vooruit. ‘Slechts’ met 3 zetels. In Paramaribo, Saramacca en Sipaliwini krijgt de NDP steeds 1 zetel erbij. In Sipaliwini gaat dat ten koste van de BEP van Celsius Waterberg haar ene zetel. Hetzelfde gebeurt ook in Paramaribo. In Saramacca zal de PL een zetel moeten afstaan aan de NDP.

Verrassend is de zetelgroei van de VHP. Net als de BEP verliest de PL ook haar zetel in de hoofdstad. In Wanica gebeurd hetzelfde. PL verliest een zetel aan de partij van Chandrikapersad Santokhi.
Om kort te gaan kunnen we concluderen dat wanneer alle partijen apart de verkiezingen ingaan, PL en BEP de grote verliezers zijn. PL verliest 3 zetels en BEP 2. Wie het gejammer van PL-voorzitter Paul Somohardjo niet begreep, zal nu inzien waarom notabene hij voorpagina’s haalde toen de NDP met deze gedachte rondliep.

Scenario 2 De NDP verliest 25%

Wat als alle partijen apart de verkiezingen ingaan, maar alleen de NDP verliest 25% van haar stemmenaantal van 2015? Landelijk is dat verlies gelijk aan 29.448 stemmen. In Paramaribo alleen zijn dat 11.183 stemmen. Onthoud dat in deze analyse wij ervan uitgaan dat deze kiezers besluiten niet meer naar de stembus te gaan.
Als we dit scenario uitrekenen zien de resultaten er zo uit:

Tabel 4: Landelijk aantal zetels per partij waarbij NDP 25% minder stemmen krijgt
Partij
Aantal zetels (Landelijk)
NDP
26
VHP
11
ABOP
5
DOE
1
BEP
1
NPS
2
PALU
1
PL
4


Wat valt op?

Dit resultaat is op z’n zachts gezegd opzienbarend. Ondanks het verlies van ongeveer 30.000 stemmen lukt het de paarse partij om toch te eindigen op 26 zetels. Opnieuw verassend is dat de VHP in deze veronderstelde gebeurtenis met twee zetels groeit. Bij PL is het anders. Zij gaan, ondanks het stemmenverlies van de NDP, achteruit. Somohardjo’s partij behaalt slecht 4 zetels. Momenteel hebben zij 5.
De NDP blijft stationair op 26 zetels terwijl de PL in Saramacca, en BEP in Paramaribo steeds hun zetel moeten afstaan aan de VHP. De NPS, DOE en ABOP blijven hetzelfde aantal zetels behouden. N d

Scenario 3: De NDP verlies 50%

Hoewel haast ondenkbaar, laat de geschiedenis zien dat grote partijen soms heel veel stemmen kunnen verliezen. Dus, hoewel ondenkbaar is het niet onmogelijk. Wat zal gebeuren als de NDP landelijk 50%, van het huidige stemmenaantal verliest? Het gaat om  58.895 stemmen. De zetelverdeling ziet er landelijk dan zo uit.

Tabel 5: Tabel 4: Landelijk aantal zetels per partij waarbij NDP 50% minder stemmen krijgt
Partij
Aantal zetels (Landelijk)
NDP
19
VHP
14
ABOP
9
DOE
1
BEP
1
NPS
2
PALU
1
PL
4

Ondanks deze grote terugval, zien wij dat de partij van Desi Bouterse 19 zetels behaalt. De NDP blijft ondanks dit verlies, de grootste politieke partij in Suriname. Zo zal in Para de partij nog steeds alle drie zetels binnenhalen. In Sipaliwini blijft de politieke organisatie van Andre Misiekaba stabiel in zetelaantal. Hetzelfde kan gebeurt in  Coronie.  In Paramaribo valt de paarse partij terug van 9 naar 7 zetels. Die zetels gaan waarschijnlijk naar de VHP. ABOP krijgt in Paramaribo op de valreep een tweede zetel erbij, ten koste van BEP. In Wanica , Marowijne, Commewijne, Nickerie, Saramacca en Brokopondo verliest de NDP steeds 1 zetel.

Bij een terugval van 50% zien we dat de NDP ondanks de zware verliezen toch de grootste politieke partij blijft. De grootste groeier is ongetwijfeld de ABOP. In dit scenario pakt de ABOP in zelfs Commewijne 1 zetel. In Marowijne is zij heer en meester en in het binnenland slaat de balans door in het voordeel van de gele partij van Ronny Brunswijk.

Wat zegt deze analyse

Deze scenariocijfers tonen aan dat de NDP een heel sterke partij is. Ondanks verliezen van 25% en 50% komt de NDP steeds als grootste uit de bus. Deze cijfers laten ook zien dat het verbieden van pre-electorale combinaties de politieke dood betekent van de BEP en de Pertjajah Luhur. De VHP en ABOP zullen echter het meeste voordeel aan hebben. De NPS blijft stabiel in Paramaribo, maar speelt geen enkele rol van betekenis in de binnenlanddistricten. Uit de cijfers blijkt echter dat bij stemmengroei in Para de NPS een zetel kan pakken.

Waarom wil NDP pre-electorale partijcombinaties verbieden?


Waarschijnlijk houdt de NDP er rekening mee dat zij bij de komende verkiezing stemmen zullen verliezen. De economie draait bar slecht, het beleid kan als ‘flip-flop’ worden bestempeld, de koers is omhoog geschoten en veel meer zaken gaan niet zoals beloofd in het sociaal-akkoord. De kans is daarom groot dat de NDP in 2020 stemmen verliest. Om toch van betekenis te zijn moet er actie ondernomen worden. Een van de acties is om pre-electorale partijcombinaties te verbieden. Als elke partij apart de verkiezing ingaat, komt de NDP als grootste politieke partij uit de bus. Maar als de pre-electorale combinaties blijven bestaan, en de NDP verliest tussen de 25 en 50% stemmen, dan betekent dit de politieke verlamming van de partij.


Zover is het nog niet, want om de kieswet aan te passen, zijn er 34 stemmen nodig in de DNA. Zoals de kaarten nu liggen, gebeurd dat niet. Maar het politiek klimaat kan elk moment veranderen.

Analyse niet volledig


Deze analyse niet volledig. Het is haast ondenkbaar dat tussen de 29 en 58 duizend kiezers die hun stem hebben uitgebracht op de NDP niet elders zullen stemmen. Dat is vrijwel onmogelijk. Verder is het politiek veld zeer dynamisch en politieke partijen, oude zowel nieuwe zullen min of meer kiezers naar zich toe trekken.

Een analyse waarbij de weggetrokken stemmers van de NDP, proportioneel verdeeld worden onder de andere politieke partijen zou een beter beeld schetsen. Die analyse leest u over enkele dagen.
Dit onderzoek laat echter heel globaal de sterkte van de NDP in een landschap waar pre-electorale combinaties verboden zijn, op basis van de verkiezingsresultaten van 2015, zien. Als de NDP op de een of ander manier hun zin kan doordrukken en combinaties van politieke partijen kan verbieden, winnen zij de komende verkiezingen ondro-nyan. En dat is opo mofo!
Gregory Rijssen

Bronnen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe bereken je een zetel?

Geschiedenis is saai of niet?

DNA en regering lappen grondwet aan hun laars door niet te verantwoorden wat zij met ons geld doen