GFC presenteert weer FAKE NEWS en citeert steeds de Vermaarde


De feitelijke informatie klopt in het artikel gepubliceerd op GFC:  "Aantal Surinaamse homo’s en jongens die zich als meisjes gedragen zal toenemen". Het is waar dat er in plastic chemicaliën zitten die je DNA kunnen veranderen en het testosterongehalte in mannen kunnen doen droppen.  Het is ook waar dat mannen van vroeger meer testosteron hadden dan mannen vandaag. Wat GFC echter heeft gedaan, is een internationale studie linken met Suriname en Surinaamse mannen en doen alsof er iets alarmerend gebeurd met Surinaamse mannen. Precies dat stukje is "fake news".  Fake news is bewust valse informatie verspreiden als echt nieuws om politiek of financieel gewin.  Het gaat hier duidelijk om financieel gewin. 

Wie is Clarke?


In de journalistiek leer je dat in artikelen die niet accuraat zijn een paar zaken zullen opvallen. Een van de zaken is dat het niet duidelijk is wie geciteerd wordt, overdrijving in de kop, overdrijving in de lead en onduidelijke bron. Soms zijn deze zaken direct herkenbaar, soms moet je onderzoeken. Wie wordt geciteerd in de eerste twee alinea's? Dat is niet duidelijk en wie is Jonathan Clarke? Alleen GFC kent Jonathan Clarke. Tijd om dus te onderzoeken wie die Clarke is.

In een bericht uit 10 april 2015 wordt geschreven over een dikke jongen die dankzij Clarke’s advies 17 kilo verliest. Geweldig toch. In het bericht wordt iemand die verbonden is aan de site www.jonathanclarke.nl geciteerd. Wie echter deze site bezoekt krijgt een error.

Doorzoeken op internetsite Wayback Machine leert echter dat de website in 2015 wel online was. Onder de tab “Media” lees je berichten die op GFC-nieuws zijn verschenen en er wordt doorverwezen naar Constantin Foundation.  Het valt direct op dat de site www.jonathanclarke.nl en GFC en Constantin een link hebben. Dat blijkt ook op de website van Constantin zelf. Jonathan Clarke wordt onder de tab “Succesverhalen” negen keer geciteerd als “Vermaard”. Na 9 juli 2015 vind je niets meer van jonathanclarke.nl op Wayback Machine. De site van jonathanclarke.nl wordt als scam site aangemerkt op kassa.bnnvara.nl.

Maar nog steeds weten wij niet wie Clarke is. Hij is toch niet een broertje van Superman? Clarke woont waarschijnlijk in Nederland, want hij helpt een 17-jarige jongen kilo’s afvallen in 2015. Daarna wordt de “vermaarde Europese afslankspecialist” Clarke geciteerd in 27 artikelen op GFC. In het laatste geval zit hij in Spanje. Van zo een vermaarde persoon zou er toch tenminste een artikeltje in aan andere krant of op een of andere website moeten staan. Je vindt niets van deze “Vermaarde”.  Ooh ja, hij is ook een verjongingsexpert. “Vermaard” natuurlijk.

Maar de Vermaarde is zeer actief. Zo is hij volgens GFC “in een radioprogramma” te beluisteren. Let op, a programma no ab’ nen. En je weet ook niet waar. Spanje? Daarna is de “Vermaarde” op een congres. Let weer op. Soort congres? Dit gaat een tijdje door. Schrik niet als je leest dat Clarke ook hel veel weet over het wel of niet wegscheren van vaginahaar.

Overdrijving in de kop en lead, onduidelijke bron

Dit stukje is in het artikel ook onduidelijk. Het artikel begint met een soort conclusie, die verder nergens wordt ondersteund door Surinaams onderzoek. Nergens lees je dat er in Suriname onderzoek is gedaan naar het testosterongehalte van mannen.  Ook niet duidelijk wie geciteerd wordt. Zegt dr. Jay dat Surinaamse mannen vervrouwelijken of trekt GFC die conclusie?
De kop moet je trekken naar het artikel en de lead moet je vasthouden. Dat lukt redelijk, want je buurjongen trekt plotseling superskinny broeken aan doet zo brokopols-achtig. Dus dit artikel voed je vermoeden. Daarna presenteert GFC algemene feiten. Ze koppelen dr.Jay’s naam aan en natuurlijk: de Vermaarde verjongings-afslankspecialist/vaginakenner Jonathan Clarke!

Beoordeling: FAKE NEWS

Dit artikel plaatsen wij in het rijtje van FAKE NEWS. Ok, er zitten een paar feiten in. Maar de connectie met Suriname is NEP, wordt niet ondersteund door geen enkele Surinaams onderzoek. Verder is de link met Constantin/Vermaarde en GFC te duidelijk. Er is duidelijk een financieel gewin ingebouwd voor GFC in alle artikelen waarin de Vermaarde wordt geciteerd.
Dit is FAKE NEWS!


Gregory Rijssen

Reacties

  1. Het behoeft geen betoog dat GFC nieuws aan copy-paste doet. Ze hebben helemaal geen enkele journalist/verslaggever in dienst. Enige wat ze doen is COPY-PASTE. NOOIT HEBBEN ZE BREAKING NEWS😂😂😂😂😂😂😂😂. Altijd FAKE NEWS

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Numerus fixus medische faculteit verlagen is racisme