Numerus fixus medische faculteit verlagen is racisme




Voor het collegejaar 2019 worden in plaats van 60 studenten nu slechts 20 studenten toegelaten om een artsenopleiding te gaan volgen aan de Anton de Kom Universiteit. Dit deelde de minister van Onderwijs mee aan het bestuur van de Universiteit.

Weet je wat dat betekent? Over 5 jaar zal de aanwas van Surinaamse artsen overwegend zo niet uitsluitend uit een bevolkingsgroep bestaan. Dit is de reinste vorm van racisme! Trouwens een vreemd overheidsbesluit omdat de numerus fixus vanaf 2012 stelselmatig is verruimd van 30 naar 60.

In 2012 besloot het ministerie om het aantal toelatingen te verruimen van 30 naar 40. In 2014 werd dit aantal verruimd naar 60. De regering, bij monde van president Desi Bouterse, zag de noodzaak in het aantal te verruimen omdat er een tekort aan artsen en medisch personeel is/was. Ook de bouw van meer ziekenhuizen maakte het noodzakelijk om meer medisch en verplegend personeel op te leiden.

Verder is het aantal aanmeldingen is blijven stijgen. Maar in plaats van een verdere verruiming, vind er juist een verlaging van het aantal toelatingen plaats. Logisch beredeneerd zou de numerus fixus dus juist verhoogd moeten worden of worden opgeheven. Dit gebeurt vreemd genoeg niet. Elke keer wanneer een besluit op geen enkele manier logisch beredeneerd kan worden, spelen er duistere emotionele motieven. Racisme is een van ze.

Racisme in kabinet Bouterse
Ex-minister Eugene van der San vond dat er wetgeving moest komen waardoor Chinezen vrijelijk zwarte mensen mocht neerschieten. Hij vond immers dat er eerst Chinezen hier waren en dan Creolen, dus de zwarte man moet respect hebben voor de Chinees. Natuurlijk een koe-achtige uitspraak. Een andere ex-minister van Justitie Jennifer van Dijk-Silos sprak over "marrongeboefte". Deze ministers zijn nooit op het matje geroepen. Ze zijn om totaal andere zaken ontslagen en later in top overheidsfuncties geplaatst.

Nu hebben wij een minister van Onderwijs die ook problemen heeft met zwarte leerkrachten en ze vernederd door ze weave-kopers te noemen. Ook zij wordt niet aangepakt. Haar laatste besluit is om het aantal studenten dat toegelaten wordt tot de medische faculteit te verlagen naar 20 is een geniepige vorm van racisme. Drie redenen waarom ik dat zeg.

1. De meeste S-studenten bestaan uit Hindoestanen en Javanen.
2. De best geslaagden van de S-richting bestaan overwegend uit Hindoestanen en Javanen.
3. Veel zwarte studenten kiezen voor andere richtingen, waardoor de S-richting overwegend bevolkt is door Hindoestanen en Javanen.

Er is met het bovenstaande niets mis mee! Waarschijnlijk speelt er iets anders, maar een andere keer daarover.

Door de numerus fixus te verhogen, zorgde de regering ervoor dat de kleine groep zwarten die deel uitmaken van de groep medische studenten, een grotere kans hebben om de artsenopleiding te doen. Door de numerus fixus te verlagen, is deze kans nul tot nihil geworden. Mijn Creools buurmeisje zal daarom nóóit arts worden. Ondanks haar 8-tens op de lijst maakt zij geen kans!

Maar het racisme gaat dieper.
Welk gebied in Suriname heeft te kampen met een tekort aan artsen? Niet in de kustvlakte, maar het binnenland. Als deze regering werkelijk het tekort aan artsen wil oplossen, maar meer nog tekort in het binnenland, zou het toch slim zijn om zwarte studenten te motiveren om de artsenopleiding te doen. Niet dus! Het binnenland, waar er overwegend zwarten wonen (als je het niet wist) mag verpauperen en verzieken.

In plaats van zwarte studenten te motiveren, wordt een systeem gecreëerd om ze uit te sluiten. Daarom vind ik het verlagen van de numerus fixus een "knap" staaltje van racisme.



Reacties

Populaire posts van deze blog